Welke chocolade is eerlijk? Het antwoord is misschien niet zo eenvoudig als u denkt. Fairtrade chocolade gaat net zo goed over de natuur als over mensen. Dit betekent dat het proces van chocolade maken niet schadelijk is voor de natuur EN dat de arbeidsomstandigheden van de boeren goed zijn. Denk aan eerlijke prijzen, geen slavernij of kinderarbeid op de plantages. Sommige bedrijven die zeggen fairtrade chocolade aan te bieden, voldoen in werkelijkheid niet aan alle normen. Hoe weet u dan of uw chocolade eerlijk is? Zoek naar het Fairtrade-keurmerk op de verpakking. Dit keurmerk garandeert dat de boeren die de cacaobonen verbouwden een eerlijke prijs voor hun werk kregen en dat er geen kinderarbeid werd gebruikt in het productieproces. Wanneer u Fairtrade chocolade koopt, kunt u erop vertrouwen dat u duurzame landbouwpraktijken steunt en het leven van cacaoboeren en hun gezinnen verbetert.
Wat is duurzame chocolade? Duurzame chocolade wordt gemaakt van cacaobonen die worden geteeld en geoogst op een manier die het milieu beschermt en ten goede komt aan boeren en arbeiders. De cacaobonen worden geteeld volgens duurzame praktijken, zoals het gebruik van compost en mulch om de kwaliteit van de grond te verbeteren, het planten van schaduwbomen om water te besparen en erosie tegen te gaan, en het gebruik van biologische pesticiden en herbiciden. De cacaobonen worden vervolgens verwerkt met energie-efficiënte methoden, zoals drogen in de zon in plaats van in de zon. Ten slotte wordt de chocolade verpakt met gerecycleerde materialen. Duurzame chocoladebedrijven zorgen er ook voor dat hun arbeiders eerlijke lonen en goede arbeidsomstandigheden krijgen. Door duurzame chocolade te kopen, kunt u genieten van heerlijke chocolade en tegelijkertijd duurzame landbouwpraktijken steunen.
Biologische chocolade heeft vele voordelen ten opzichte van gewone chocolade. Ten eerste heeft het minder negatieve effecten op uw gezondheid. Biologische chocolade veroorzaakt bijvoorbeeld minder snel diabetes. Bovendien kan te veel chocolade op den duur een onaangenaam gevoel geven. Ten tweede is biologische chocolade beter voor het milieu. Het wordt geteeld zonder het gebruik van schadelijke pesticiden en chemicaliën, die het milieu kunnen schaden. Ten slotte smaakt biologische chocolade gewoon beter! De rijke smaak en zachte textuur zullen elke chocoladeliefhebber zeker bevallen. Dus als u de volgende keer op zoek bent naar een heerlijke traktatie, grijp dan naar biologische chocolade. U zult niet teleurgesteld zijn.
Is cacao duurzaam? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen, want de productie van cacao brengt milieuproblemen met zich mee. Tropische bossen gaan verloren en bij de productie ontstaat een enorme berg organisch afval. Cacao wordt verbouwd in landen als Ghana, Ivoorkust, Indonesië en Ecuador. Deze landen hebben een totale oppervlakte van 7 miljoen hectare bestemd voor de cacaoteelt. Het areaal cacaoteelt groeit elk jaar met ongeveer 0,7%. Een groot deel van deze uitbreiding gaat ten koste van de natuurlijke bossen. In Ghana bijvoorbeeld is naar schatting tussen 1990 en 2005 ongeveer 1,6% van het bosareaal van het land verloren gegaan door de cacaoproductie. Dit verlies aan bosareaal heeft ernstige gevolgen voor het milieu en voor de mensen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van deze bossen. Het leidt tot bodemerosie, wat op zijn beurt leidt tot verminderde bodemvruchtbaarheid en verminderde landbouwproductiviteit.
Het draagt ook bij tot de klimaatverandering door het vrijkomen van koolstofdioxide in de atmosfeer. Het andere grote milieuprobleem in verband met de cacaoproductie is de enorme berg organisch afval die elk jaar ontstaat. Cacaobonen worden gefermenteerd en gedroogd voordat ze worden verscheept naar chocoladefabrieken over de hele wereld. Het fermentatieproces genereert grote hoeveelheden vaste en vloeibare afvalproducten, waaronder gebruikte koffiedoppen, bananenbladeren en houtkrullen. Deze afvalproducten worden vaak gewoon op de grond gedumpt, waar ze vergaan en methaan vrijkomt, een krachtig broeikasgas. Bovendien draagt het gebruik van landbouwchemicaliën (pesticiden en meststoffen) in de cacaoproductie bij tot waterverontreiniging. Als gevolg van deze milieuproblemen beginnen sommige bedrijven hun cacao te betrekken uit gecertificeerde duurzame bronnen. Om een duurzame keuze te maken bij de aankoop van producten die cacao bevatten, zoekt u naar certificeringslabels zoals Fairtrade of Rainforest Alliance. Deze labels garanderen dat de cacao is geproduceerd op een manier die de negatieve gevolgen voor het milieu tot een minimum beperkt.
"*" geeft vereiste velden aan