Na de “ten minste houdbaar tot” kunnen de kwaliteit, smaak, geur of kleur van een product achteruitgaan. Vaak is het nog veilig om te eten. Voor producten die niet op een koele plaats worden bewaard (zoals chocolade), heeft dit vooral gevolgen voor de kwaliteit van het product. Wees voorzichtig met gekoelde producten (zoals vlees en zuivelproducten). Ook hier kunnen gezondheidseffecten optreden.
Kan chocolade nog worden gegeten na de houdbaarheidsdatum? Chocolade is vaak lang houdbaar, op voorwaarde natuurlijk dat hij correct wordt bewaard. Die ene reep chocolade achter in de kast is vaak nog eetbaar, ook al is hij over de houdbaarheidsdatum. Het soort chocolade en de manier waarop het wordt bewaard zijn belangrijk. Hoe minder ingrediënten worden toegevoegd (hoe zuiverder de chocolade), hoe langer hij houdbaar is. De tijd beïnvloedt echter de kwaliteit van de chocolade. Hoe langer je wacht met eten, hoe slechter de kwaliteit en hoe minder lekker de chocolade. Maar hoe lang is chocolade echt houdbaar?
De houdbaarheid van chocolade hangt af van het soort chocolade. Vaste chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Met vaste chocolade bedoelen we chocoladerepen en chocoladeletters, maar ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Chocolade met vullingen is iets anders. Bonbons met pralinévulling, bijvoorbeeld, heeft een houdbaarheid van ongeveer 6 maanden. Chocolade met slagroomvulling is veel korter houdbaar, omdat verse room nu eenmaal sneller bederft dan een noten- of pralinévulling.
Vol enthousiasme scheur je de lang bewaarde chocoladereep open, maar helaas zie je iets wat je niet verwacht: witte schaafwond. Maar wat is die witte laag?
Deze witte laag wordt ook wel “bloom” genoemd en heeft twee oorzaken: Temperatuur en vochtgehalte. Als de temperatuur stijgt, smelt de cacaoboter in de chocolade. Wanneer de chocolade weer afkoelt, stolt en kristalliseert deze cacaoboter, waardoor witte boterkristallen ontstaan.
Een tweede reden voor de witte vlek op de chocolade is vocht. Wanneer chocolade in contact komt met vocht, kan suikerbloom ontstaan. Hierdoor condenseert het water in de chocolade. De suiker lost dan op in dit water en er vormen zich suikerkristallen. Wanneer het vocht weer verdampt, blijven deze witte kristallen achter op het oppervlak van de chocolade.
In principe kunt u ook chocolade met een wit laagje eten als u in de verleiding komt om in één keer een heerlijke reep chocolade op te eten. Dit gaat echter ten koste van de kwaliteit en de smaak van de chocolade. Daarom is het zo belangrijk om uw chocolade goed te bewaren.
Om kristallisatie te voorkomen, is het belangrijk chocolade op een droge plaats en bij een constante temperatuur te bewaren. Bewaar chocolade bij voorkeur op een koele plaats, niet in de koelkast of in de buurt van een warmtebron. Bij extreem warm weer kan de chocolade het best in de koelkast worden bewaard, zolang hij in een luchtdichte verpakking is verpakt.
"*" geeft vereiste velden aan